FRA och sedan världen

"Krig är fred"

"Frihet är slaveri"

"Okunnighet är styrka"


Storebror kommer att höra dig. Han kommer att se dig. Han kommer att veta vad du gör, vart du är och vad du tänker.
En utav vår tids största frågor har avgjort i riksdagen. En av vår tids främsta frågor vad det gäller frihet, och denna fråga anses tydligen för viktig för att väljarna själva ska få rösta om det. Folket hade ju nästan garanterat röstat "fel" och så hade de fått ha en omröstning i riksdagen ändå. Jaja, så här spar de ju pengar genom att ta det till riksdagen med en gång.

FRA-Lagen. Lagen som ger Försvarets radioanstalt rätten att läsa våra mail, lyssna på våra telefonsamtal och spåra vår Internet användning. Och de säger att det är för våran säkerhets skull. För rikets säkerhet. "Den som inte har något att dölja har inget att vara rädd för", sägs det (ej från regeringen, men från vanligt folk på gatan har jag hört det). Nej, den som inte har något att dölja borde inte ens använda gardiner. För vem vet vad som försegår bakom dessa fördragna gardiner?

Lagen röstades igenom den 18/6 2006. 
 Nu kan vi lika gärna se till att operera in chipp i kroppen på oss så att de har koll på sina medborgare dygnet runt. Det kan redan göras via mobil så varför inte?

Jag läste i en artikel på Aftonbladet.se att 143 ledamöter röstade ja, 138 nej och att dessutom 67 politiker var frånvarande. 67 stycken kunde, ville eller brydde sig inte om att komma dit och rösta!
det var inte allt för många röster som avgjorde, Dessa 67 frånvarande politikerna hade kanske kunnat göra en skillnad. Eller så valde de, aktivt, att inte rösta alls och därmed höll sig borta från riksdagen vid omröstningen. det är ju i och för sig ett ställningstagande det med. Men att inte närvara när det röstas om en lag som denna det är ... ja ett ovanligt beslut. Jag kan inte säga "fegt" eftersom de genom att inte närvara aktivt visade att de inte ville rösta om det. Hade de närvarat och röstat blankt (om riksdagsledamöter kan det) så hade de ju fegat med att de inte tog ställning i frågan. Nu visar dessa 67 det öppet.  
Jag undrar ifall FRA-lagen förr eller senare även kommer registrera vad både vi, icke politiker och hur politiker i riksdagen röstar. Förr eller senare kommer det kanske anses som en riksangelägenhet att politiker inte röstar "fel" om viktiga, riks-säkerhetslagar som denna. Även politiker har att frukta att FRA lagrar data om dem.
Information som lagras av FRA kan utnyttjas till att skrämma såväl vanligt folk som politiker, det kan hindra människor att få vissa jobb eller politiska uppdrag. Men nu målar jag kanske Fan på tapeten. Men FRA-lagen skrämmer mig. 
Nej, jag har inget att dölja. Men jag vill inte att försvarets radioanstalt måste kunna behöva bevisa det.

Vi är snart där, i den värld som många SciFi-författare berättat om. Världen där vi inte har någon riktig frihet. Världen där vår DNA scannas när vi gör ett biljettköp på T-banan ("du vet väl att DNA-förfalskning är ett bott"), världen där Ögat i Himlen alltid ser oss, antingen via vår mobiltelefon eller chippet i våran arm. Världen där den fira tanken inte är så fri som vi tror. Världen där människor kan häktas utan att få veta varför och försvinna utan att frågor ställs.


Kommentarer
Postat av: H

Det fungerar inte på det viset. Är någon från ena sidan (ja/nej) frånvarande så "kvittas" en från andra sidan också bort. Tanke är att det inte ska påpåverka den demokratiska processen.



Så det är helt enkelt så illa att det hade gått igenom oavsett... Demokratiskt? Folket vilja? Rättssäkerhet? Knappast...

2008-06-26 @ 08:22:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0