Sommarkatt

Ni som har lyssnat på P3s Delux/Sommarkatt den sista veckan har kanske snubblat över henne: Eva-Lotta och hennes "Sommarkatt".

För er som inte har gjort det kan jag berätta att Eva-Lotta en tjej på ca 26 år. Uppvuxen i Floda och en av de roligaste människor i världen, dessutom en mycket duktig vis-författare.
Hon har skrivit texten och musiken till "Sommarkatt".

Ni som inte har hört den kan ladda ner denna filen http://web.comhem.se/spacedebree/sommarkatt.mp3
Först kommer det en liten intervju med Eva-Lotta och ni som itne orkar/vill lyssna på det kan spola fram till 03.36 så börjar låten där.

Lyssna, njut och gråt.

Ni som vill veta mer om Eva-Lotta kan läsa hennes blogg Vilse i pannkakan


Sommarfilmer

Åhåjaja, det har varit mig en grå sommar. Bara några få soltimmar, men badat har jag gjort ändå.

Men sommaren har bäst lämpat sig för bokläsning och film.

Nu har jag sett en hel del film i sommar, tyvärr minns jag inte alla :(
Men jag ska väl försöka säga något om dem som jag kommerihåg färskast.

Harry Potter och Fenixorden.

Japp, klart har jag varit och sett den (vad tror ni om mig?)! Såg den helgen efter premiären.
Nå vad tyckte jag då...? Ja, jag måste då säga att jag hittills tycker att Den Flammande bägaren fungerat bäst på film, men det var mycket i Fenixorden som jag gillade.
Imelda Staunton som Dolores Umbridge är ett exempel på något som jag uppskattade. Hon var ingenting som hur jag hade tänkt mig Umbridge. Hon såg inte ut som Umbridge, hon var inte helt lömsk och lismande eller hätskt översittande och paddful. Nej nej, hon var söt, rar och helt...fuzzy. Men så ond hon var! Just för att hon var "rar", "mjuk" och "gullig", "Ömsint" och "bekymrad" så blev hennes ondska mer genomgripande, mer total.
Jag tycker om att de vuxna skådespelarna som anställs till rollerna i Harry Potter-filmerna vågar göra en egen version, en egen tolkning av karaktärerna utan att falla alldeles för mycket utanför ramarna.
(Jag är nog en av de få som faktiskt inte vill att allt ska vara precis som i boken. Det är till att börja medomöjligt. Men jag vill att de håller sig till storyn, till karaktärerna och till händelseutvecklingen, sedan får de tolka och välja vad de ska trycka på vad och de ska ta bort nästan hur de vill).

En annan sak som jag gillade vad Dumbeldores och Voldermort slutstrid. Man verkligen kände kraften som de båda innehade. Man verkligen såg att Harry var en (om nu ursäktar uttrycket) en skit i havet i jämförelse med dessa stora magiker.

Jag gillade även Testralerna. Jag gillade designen på dem och de till och med flög rätt bra (om jag inte minns fel).
En av få varelser som helt är fru Rowlings eget påhitt och de blev riktigt lyckade. Det gläder mig att specialeffekterna har blivit bättre i de senaste filmerna om man jämför med ettan. Det kan ta ner en film av detta slaget så oerhört ifall de magiska djuren mm ser ja...digitala ut. (Då föredrar jag nog stop-motion framför taskiga digitala effekter).

Men mest av allt så gillade jag: Evanna Lynch som Luna Lovegood. En mer klockren kasting har jag nog aldrig sett i hela mitt liv. Jag diggade Luna innan, men nu är jag såld!

Vad kan då den femte Harry Potter filmen få i betyg av mig?
Ja... En stark 3a. Filmerna blir bättre, den är inte riktigt värd en fyra men ligger högt på nivå 3. Jag kanske behöver se den igen utan mina förväntningar. Filmer tenderar att bli bättre en andra gång ifall man blev besviken första.


Här om dagen såg jag även Hot Fuzz. Filme är gjort av samma team som låg bakom Shaun of the Dead från 2004, Edgard Wright och Simon Pegg.

Även denna gång har de valt att göra en sjukt rolig film som inte är en ren parodi men ändå är en parodi på en hel genre.
Filmen handlar om polisen Nicholas Angel som på grund utav att han är en alldeles för bra polis (japp för bra, han får kollegorna att framstå som slappa och arbetsskygga) blir omlokaliserad till den lilla sömniga staden Sandford. Sandfordhar en brottsstatistik på, ja nästan 0. Detta är inte en plats som passar Angel men han gör sitt bästa. Men så sker det en serie otäcka och våldsamma "Olyckor" och Angel börjar vädra morgonluft. Är det så at dessa "olyckor" egentligen är grymma mord utförda av en ondskefull mästerskurk eller har Angel bara drabbats av Lappsjukan och börjar se brott där det egentligen inte är något?

Jag måste säga det; Jag har inte sett så bra action på ÅR-OCH-DAR! Nu för tiden brukar jag tycka att action är ungefär samma film om och om igen. Samma story, samma högtflygade action osv osv. Men så har alla dessa filmer också varit Amerikanska. Hott Fuzzy är Brittisk. Och med den typiskt brittiska glimten i ögat och Wright och Pegg skapat en film som inte driver med genren genom att förlöjliga den (som annars är fallet i exempelvis många Amerikanska Parodier) utan genom att ta alla de typiska polis/action klichéerna och vrida dem en extra gång. Och som jag sagt förut (kanske inte här men ändå): Inget är så bra som en väl genomförd kliché.

Hott Fuzz får faktiskt en 5a av mig. Ja, ni läste rätt en 5a.
Jag har inte haft så roligt och njutit så mycket av action på mycket, mycket länge.


Så avslutningsvis en filmnyhet (elelr ja, det beror på hur man ser det, ifall ni visste det redan elelr inte). Men nu har Niel Gaimans Stardust, eller Stjärnstoft som den heter på svenska, gått och blivit film. Den har sverige premiär den 5e Oktober.
Detta är den oficiella hemsidan ---> http://www.stardustmovie.com/

Jag har sett trailer, och det ser ut att bli en häfitg film. De tycks ha hottat upp historiel lite för som jag minns den när jag läste boken så var den ganska seg och tråkig. Men det var länge sedan, jag kanska ska ta och läsa den igen innan jag ser filmen.

Ja, då har vi den och Guldkompassen att se fram emot i höst. Det kanske blir en fin film höst och vinter i år med.


Det var länge sedan.

Det var bra länge sedan som jag bloggade nu. Detta beror på flera saker.

1, jag har inte så mycket tid över till att blogga. Jobbar man som jag gör så har man inte så mycket tid över till någonting. Inte för att jag jobbar särskillt mycket längre än andra, men jag har en lång, lååång resväg till jobbet och är helt utelämnad till lokaltrafikens nycker.

2, Jag är fortfarande lite tveksam till vad man ska ha en blogg till. Min tanke var igentligen att ha den till allmänna funderingar och en eller annan resencion. Men när jag kommer på smarta saker att skriva då har jag ingen dator i närheten.

"Men lilla gumman, du vet väl att det finns mobiler som man kan surfa med." Jo jag tackar jag, jag vet. Och jag finner det hela ritkigt bizart att man kan surfa på WWW med sin mobiltelefon. Precis lika bizzart som jag finner att det finns folk som vill se på tv eller film i sina mobiler!
Skärmen är obetydligt större än ett större frimärke och ändå tycks mobil tilverkarna tro att man kan få något utbyte av att titta på film eller tv på denna lilla miniruta som knappt är större än hålrummet som jag skapar då jag sätter ihop tummen och pekfingret till ett O.

En annan sak med mobiler som verkligen stör mig nu sedan jag blivit slav under lokaltrafiken. Det är alla som sitter och lyssnar på musik i sina mobiler. Visst, om de använder hörlurar stör de inte mig, men jag syftar på de som lyssnar på sin musik i de meningslösa skräphögtalarna osm finns på telefonen! Hur kan någon bara vara så okänslig så man inte bara måste förpesta omgivningen för alla andra med musik som bara DU vill lyssna på, du måste dessutom göra det i skithögtalare! Säg mig den musiker som inte skulle slita sitt hår i förtvivlan om de fick höra sitt alster uppspelat på dessa skräphögtalare som bara brusar och skränar så det låter som om man lyssna på en radiokanal med dålig mottagning.
Och hur kan DU som lyssnar på det njuta av din musik på detta sätt? va? Va?
 
Ah... men nu är jag arbetslös och behövet inte åka så långt längre. Men lokaltrafiken behåller sina laster. Ibland hatar jag bara folk. Jobbigt.

Fler tester

Nu har jag gjort ett till test. Detta var "vilken Harry Potter Karaktär är du?" Ett långt jobbigt test. Men men. Så fick jag jag ett re
 You scored as Neville Longbottom, You are Neville Longbottom. You come across as shy, quiet, and reserved. Underneath, you are deeply caring of your friends and/or family and would put yourself at risk to defend them, even though you would usually exclude yourself from arguments. You don't care much for competition or glory. Maintaining peace and justice are much more important to you.

Neville Longbottom

 
81%

Luna Lovegood

 
72%

Remus Lupin

 
69%

Harry Potter

 
63%

Severus Snape

 
59%

Draco Malfoy

 
59%

Sirius Black

 
59%

Ron Weasley

 
53%

Hermione Granger

 
53%

Percy Weasley

 
50%

Albus Dumbledore

 
50%

Lord Voldemort

 
47%

Oliver Wood

 
47%

Bellatrix Lestrange

 
41%

Harry Potter Character Combatibility Test
created with QuizFarm.com

RSS 2.0