one down, två kvar att tackla

Till min stora glädje upptäckte jag i går att jag fått ett mail från studievägledningen på BHS. Det var ett svar angående min hemtenta i en distanskurs som jag läste för något år sedan.
Jag hade pga att jag fixat min syn inte kunnat gjort tentan i tid och den hade (tyvärr) fallit i glömska.
Men för ett tag sedan tog jag kontakt med BHS i ärendet och nu har jag alltså gjort tentan(litteraturvetenskap är så himla kul!) och fått det rätta. Den är godkänd! Hurra!

Då var det bara uppsatsen och så salstentan i katalogisering kvar. Sedan hoppas jag ha nog med poäng för min examensansökan.

Jojo.

The Possession

Då såg vi The Possession i går kväll.
En film om en flicka som köper en mystisk låda som inte går att öppna. Hon öppnar den och blir besatt av en Ond Ande.
Hur var den då?
Ja, jag gjorde ingen större analysering medans jag tittade. Jag skulle säkert kunna vända ut och in på manuset, logiska luckor, skådespelar instanser och effekter om jag hade velat och dessutom såg den ett par gånger till men. Nej.
Vad tyckte jag?
Jag tyckte att prestationerna från skådespelarna var ok, barnen var bra. Och det mesta helt ok övertigande. Inget överspel men inget under förväntad kavllite heller.

Kan inte begripa varför det tog så lång tid för alla att fatta att något inte stämde med flickan. Mamman var (som vanligt) trångsynt och var tvungen att uppleva något riktigt läskigt själv först innan hon trodde, sedan var hon all in för vad tokerier (kan man tycka att folk i normala fall skulle tycka) som pappan hittade på. Att komma släpandes med en exorcist? Men efter vad de upplevde hade jag nog också accepterat vad som helst, bara min lilla flicka blev bra igen.
Pappan klassiska hade-inte-varit-där typen som nu blev mycket engagerad och var den ende som i början fatta att något var fel och ville göra något åt det.
Det var kanske lite för lite efterforskningar gjorda, tillexempel sökte han inte upp de som han köpt lådan från (vilket jag nog hade gjort) för att fråga ut dem.

Spänningen hölls vid liv. Blev inte direkt larvigt eller sentimental men lite sådär. Ganska otäck bitvis.
Uppbyggnaden kring demonen och hur den långsamt tog över var bra.

Jag kan ju tillägga att jag inte var i rätt stämning när jag såg filmen. Det gör mycket för upplevelsen

Men sanningen är denna: har man sett Exorcisten så har man egentligen sett alla filmer av det här temat. De flesta av dem är sig rätt lika.
The Possession var inte den bästa, men långt ifrån den sämsta heller. Helt ok. Inte så läskig som jag hade väntat mig.

 

 

 


*Spoiler*
Jag gillade inte "slutet efter slutet". Men så är jag inget fan av "last scare" eller "de kom inte riktigt undan ändå" - slut.
Helt ok med en twist på slutet, en extra vridning som får dig att tänka till och eller reagera. Men då ska det vara bra och tänkvärt, inte uttjatade "haha! Det är inte riktigt slut ändå!"


Fåret Shaun the Movie

De flesta av oss som haft små barn de senaste fem-tio åren känner väl till Fåret Shaun. Ett leranimerat får som lever på en bondgård tillsammans med sin flock, fårhunden Bitzel och Bonden.
 
Nu har Aardman Animations (Fåret Shaun, Wallace och Gromit, Piraer, Bortspolad, Flyckten från hönsgården) gått utme dnyheten att de planerar en långfilm med det påhittiga fåret.
 
Jag tycjer att det är gymt kul, efterosm jag gillar Fåret Shaun. det ksa bli intressant att se ifall Wallace och Gromit kommer göra en cameo. Det bar ju trots allt i Wallace och Gromit filmen "Nära ögat" som vi för första gången fick träffa Shaun.
Kanske, man vet aldrig.
 
Jag hoppas dock att de behåller stilen, d.v.s att inget av djuren pratar (knappt ens människorna)  och inte Shaun och gänget plötligt får röster. Det skulle förstöra en hel del av stilen och känslan anser jag.
 
 
Läs mer här
och här
 

Naken i sitt eget hem

Läste i Metro i går om  hur en kvinna sett en man gå runt naken i sitt hus (allså hans hus, inte hennes), hon har även upplevt att han onanerade. Hon fann detta obehagligt och med sin man filmade händelsen och polisanmälde mannen för sexuellt ofredande.
Det stod även om hur hemtjänsten vid felra tillfällen sett en annan man stå och tillfredställa sig själv i duschen (i sitt eget hem), fönstret stod på glänt (lite för mycket tydligen). De hade känt obehag och polisanmält händeslen.
 
Ok, jag kan förstå att det kan vara obehagligt (i alla fall pinsamt) att komma på någon med att tillfredställa sig själv, och jag kan förstå att många tycker det är opassande att gå omkring naken. Men det här var i männen egna hem. Och jag (personligen) betvivlar att någon utav dem var medvetna om att någon såg dem. Hur många är det egetnligen? Som tänekr på att folk kan se dem? Jag gör inte det. Min man är mer medveten om de, men personligen tänker jag sällan på det.
den ene mannen stod i duschen och den andre bodde i ett hem vars fönster var delvis dolda bakom en duske och det var dålig insyn.
Man har väl i hela friden rätt att gå omkring hur man vill i sitt eget hem? I sitt eget hem där man ska få lov att känna sig trygg och inte behöva räkan med att folk kan ställa sig och glo (ok, råka se).
 
Det finns faktisgt folk som tycker att det är bekvämt att gå omkring nakna, inte för sexuella syften, de tycker bara att det är behagligare om naken än som påklädd (Jag tycker själv att de kan vara behagligt ibland, när man gått ut ur duschen och inte riktigt känner för att klä på sig med engång, men det har jag fått sluta med). De kallas Naturister (ett finare ord för Nudister). OCh ska de behöva vara tvingade att åka till speciella platser för att gå nakna och inte få lov att vara det ens i sitt eget hem?
Ja, man ska visa varadna hänsyn och kanske itne spatsera runt och visa rumpan medveten om att man syns, eller för den delen tillfredställa sig själv helt öppet. Men jag tycker att det är en stir skillnad på blottare och någon som tycker om att gå naken hemma. Och en ännu större skillnad på att sitta och öpper och tydligt stirra på någon utanför sitt fösnter medan man onanerar  och att helt enketl ha en privat stund för sig själv (kom för all del att dra för gardinerna människa!)
 
 
Jag tycker gott och väl att männen har rätt att anmäla för sexueltl ofredande för att någon har sett dem som att någon har rätt anmäla dem.
Jag tvivlar inte en sekund på att kvinnorna i fårg akände obehag, meen jag tycker att man, nä rman upplever något sådant här ska fråga sig: Gör hen detta mot mig (och omvärden) personligen eller är hen bara ouppmärksam?

De var hemma, privata och uppenbarligen helt omedvetna om att de syntes. Kom igen!  Ute bland folk, i en park eller liknande ja, då hade jag förstått personerna som anmälde. Men i sitt eget hem har man rätt att gör vad man vill (utom misshandla, våldta eller mörda dågon) och gå klädd -eller inte klädd - hur man vill.
 
Och lag om förbud mot att filma folk i smyg, det borde vi införa nu idag. I det här fallet var det frågan om att bevisa brott, så jaja, men ändå.
 
 
 
 
Nu har det tydligen blivit en hel del (nät)hat mot de kvinnor som polisanmält handelserna.
Fy på er! Det är en sak att tycka att de gjort fel, men ha långa inlägg om hur de i själva verket bara var ute efter att "make some easy bucks", det tror jag inte. Jag tror att de upplevde obehag. Men jag tycker också att de överreagerade.
Punkt.
 

Dorian Gray

Igår kväll tittade vi på Dorian Gray (2009), mer eller mindre löst basserad på Oscar Wildes roman "Dorian Grays porträtt" som handlat om skönhetens och ungdomens förgängelse. En både tragisk och skrämmande berättelse om priset en ung man får betala för att stå emot tidens tand och effekterna av sitt leverne. En i dag ganska aktuell berättelse som man kunde gjort riktigt spännande, läskig och intressant om.man verkligen försökt.
Och jag tycker inte att de som gjort filmen försökte ordentligt. De hade kunnat gjort så mycket mer än en sexig gotisk skräckfilm, de hade till och med kunnat göra en bättre sexig gotisk skräckfilm, om de verkligen hade kämpat lite mer och tagit tillvara på temat lite bättre.
Jag gillar Wilde, och den här berättelsen har fler plan än vad man ser vid första genomläsningen. Den har ett ganska dystert tema, men visar ändå på Wildes syn på ämnet skönhet och förgängelse: visst är skönhet och ungdom det mest eftersträvansvärda men det är också dess förgängelse som gör det så speciellt och att gå emot naturen är inte att rekommendera.
Hur som helst...
Jag borde tagit Svindlande Höjder istället.
 
The Official Web site of Oscar Wilde

Musslor på Calles vis

 
Ingen gör Belgiens nationalrätt som min Calle <3
 
Med inspiration från Lefi Mannerström (världens bäste kock) försvenskade han den dock lite genom att hälla i lite grädde i spadet. Hur som helst så var det Jummy!

Bättre sent än aldrig

Jag har just (äntligen) lyssnar på Sara Bergmark Elfgrens sommarprogram (här är hennes tumblr) och jag måste säga... att jag förstår varför min svåger har tjatat på mig att lyssna på det. "Det låter precis som om det var du", har han sagt, *(humm.. förutom att hon är en framgångsrik, utgiven författare och jag fortfarande inte är nånting*, har jag tänkt som svar i smyg).

Jag förstår hur han menar. Jag känner igen mig mycket i det som hon berättar, om sin uppväxt och sina upplevelser. Jag känner igen mig.

Jag har ännu inte läst Cirkeln eller Eld som hon skrivit tillsammans med Mats Strandberg

- de ligger båda på min hylla och väntar, men först måste jag läsa första GoTh boken -, men efter att ha läst om den och bläddrat i seriealbumet "Berättelser från Engelfors" känner jag mig redan lite nernördad i dem (att det är bland annat är Kim W Andersson och Lina Neidestam som har ritat serien gjorde sitt till också).

 

Jag älskar fantasy! Särskilt ungdomsfantasy.

 

Jag önskar bara att jag kunde lyckas bli klar med mina egna böcker, vare sig någon vill ge ut dem eller inte.

 

Författare som Stephenie Meyer och Christopher Paolini får mig att känna att "Kan de så kan jag!" men Sara och Mats får mig snarare att känna att mina idéer inte är goda nog. Vilket är lite tråkigt för jag tror att de inte alls menar att få drömmande outgivna författare att känna sig mindervärdiga, snarare tvärt om.

Men (oj nu blir jag moloken igen) det är mycket av min passion som har slocknat de senaste åren. Min Passion för att läsa, skriva, se film, teckna och...choklad. Alla har falnat lite och jag är inte alls lika engagerad längre, och det gör mig lite ledsen för jag vill vara den där som ritar, läser och skriver. Jag hoppas få en nytändning nu i och med att jag kommer igång med jobbsök, uppsats och så vidare.

 

Idag: Nere

Idag känner jag mig lite nere.
 
Jag känner mig meningslös liksom. Jag har inget jobb (ingen vill ha en om man variot hemma med sina barn i fem år), det känns inte som om jag kommer någon vart med min uppsats, jag har kört fast på hemtentan (som skulle varit klar för lääänge sedan).
Jag trivs just nu inte i mitt eget skin, i mitt eget hem, i mitt eget liv.
 
Det enda som finns är ju att göra något åt det. Rycka upp mig. Skaffa mig ett jobb, skriva färdigt hemtentan och uppsatsen.
 
Jag hade en väldigt mörk dag förra veckan, då jag gick omkring och grät nästna hela dagen. Men sedan blev jag arg, pratade lite med min pojkvän och beslöt mig. Sedan kändes det bra och jag har haft ett ganska fint flow ett par dagar. Men idag, eller om det var i går kväll gick jag på ett grund. Just nu vill jag inte göra något alls utan bara sitta i ett hörn och gråta.
 
men det går itne ann! Jag ska skriva färdigt hemtentan (jag har bara en sida om Kanon-begreoppet kvar att skriva) sedan är det 80% körkort och 20% tenta + gärna några extra procent jobb, hoppas jag.

koncentrationssvårgiheter

Fan också!

Jag kan inte koncentrera mig just nu.

Jag sitter med en URgammal hemtenta som jag måste få klart, inskickad, förhoppningsvis godkänd för att kunna söka CSN. Jag har gjort… Tja två tredjedelar kanske (fråga ett del två och fråga två-hela, fast den har varit klar lääänge), är inte helt nöjd med det som jag skrivit, men kan inte kritigt koncentrera mig på det just nu. Varför? Vet inte, trött i skallen kanske. Eller så är det för att jag har på radion, ibland kan jag inte koncentrera mig på att skriva när jag har ljud i bakgrunden, det beror lite på vad jag lyssnar på.

 

Eller så är jaglite uppstissad just nu. Läst och skrivit hela förmiddagen (typ), hittat en skrämd katt utanför dörren och försökt komma på hur jag ska rädda den (det löste sig tillslut och den fick komma hem) skrivit mer, gjort lunch, ätit (jag kanske har nått någon piek i blodsockret eller något), kom av någon outgrundlig anledning att tänka på Engelsforstrilogin (som jag inte börjat läsa än även om jag har båda böckerna i hyllan) och har googlat lite på den.

Ja, nu borde jag verkligen föröka koncentrera mig igen. Men jag vet inte vad jag mer kan skriva om Reader-Responce Critisism, jag ska ju bara ”redogöra” för den, inte göra ett lång analytiskt inlägg om det. Jag har redogjort, vad mer finns det?

 

Sedan var det där med Kanon. Men det tar jag senare. I morgon. Jag ska ju gå och hämta barnen om en timme. Oj. Jo, dags att återgå till studierna.


Teckna kroki-från datorn

Jag har hittat något underbart på deviantart.

Där finns det (säkerligen inte den neda men ändå) tjej som lägger ut bilder på sig själv i olika referens användbara poser (inte porrigt, hallå vad fan tror ni!?).
Det är verkligen något som jag kan använda för att komma igång med tecknandet igen!

Jag har länge känt att jag behöver något, människor hels, att teckan av så jag kanv äcka upp min "talang" igen.
Helst hade jag velat gå på kroki men det är så himla svårt att hitta idags läget :(
Så det här är nästan lika bra.
 
Hur som hest, henne tar jag och bevakar, så att jag inte tappar bort hennes galleri. Sedan kan jag kanske äntligen få till mina figurer igen.
 
Titta bara vad fint -> länk

RSS 2.0