Tankar kring Instagram-målet

Instagram-målet. Två tonårstjejer, 15 respektive 16 år, har dömts för grovt förtal. Femtonåringen döms till ungdomsvård och sextonåringen till 45 timmars samhällstjänst. Båda till 570 000 kr i skadestånd till 38 målsägande.

Tjejerna som skulle "lala" lite har genom att föra vidare rykten och förtal förstört sin liv, framförallt ekonomiskt. En mängd ungdomar har fått (och får ännu) dras med illasinnade rykten om att vara slampor och horor.

Men det är bra att rättsväsendet och polisen vaknat till och tagit tag i förtal via www. Detta får vi hoppas lovar gott om framtiden att man ska kunna komma någon vart i att anmäla hot och mobbning via nätet. Hoppas kan man ju alltid.

Om rätt hade varit rätt skulle man ha kunnat suttit dit alla de som hade skickat in bilder och "tipps" till instagramkontot tjejerna basade över. Så att alla de kollektivt fått betala skadeståndet.
Om man ska leta skyldiga är det mer än så. Vill man ha det till det så är den riktigt bidragande skuldbäraren Instagram som tillhandahåller tjänsten som gjort det möjligt för tjejerna att sprida de här bilderna och ryktena.
Men likt allt annat handlar det inte om vad som finns att tillhandahålla utan vad individerna gör med det.
"Instagram don't spread rumors about People, People spread rumors about People" så att säga.

Om sanningen ska fram är alla kollektivt skyldiga: de som startade kontot och spred ryktena vidare, de som skickade in "tipps" och rykten och slutligen alla de som följde och läste och spred vidare.
Men människor vill ha syndabockar, Vi kräver syndabockar! Ju färre att beskylla desto bättre. Ingen vill ha en kollektiv skuld för det-Gud förbjude- skulle ju innebära att DU och JAG är medskyldiga
Och så kan vi inte ha det.

RSS 2.0