Vampyrens Hjärta

Vadan detta plöttsliga erkännande om min smygintresse för Twilight?
Jo. Häromkvällen såg jag SVTs K-special program med titeln "Vampyrens Hjärta".
Det följde två kvinnor i sverige med ett särskillt förhålllande till vampyrer.
 
Rebecca Ljungren, en av många Twilightfans i sverige som här fick berätta som sin fandom och den inspiration och styrka hon fått från Twilight. Till rak motsats mot vad filmernas och böckernas kritiker menar att böckerna ger sina läsare.
 
Och Anna Höglund som är doktor i literatur och har skrivit en avhandling om vampyrlitteratuerns historia (ska se om den går att få tag på, gud vad kul att läsa!-det borde den göra).
Hon reser till den moderna vampyrens mecca New Orleans och diskuterar hur synen på kvinnor och litteratur har sett ut genom historien och att detta att man ser ner både på verken och dess läsare och ser dem som en skock okunniga och lättledda inte är något nytt. 
Dokumentären är intressant och jag rekomenderar att se den även om jag nog tycker att både Rebecca och hennes Twilight intresse och Anna och henne slitteraturvetenskapliga/historiska vinkel väl hade förtjänat mer programtid.
För det är sant som Anna och de författare hon möter påpekar: Populärlitteratur och de som låter sig uppslukas av den har alltid sett ner på av kulturetablissemanget och särskillt om det råkar vara så att konsumenterna är kvinnor, särksillt unga kvinnor.
 
Programet sänds även på
SVT2 sön 4 nov 2012 kl 12.00
SVT2 ons 7 nov 2012 kl 00.00
 
Programsida Vampyrens hjärta
 
Programmet går även att hitta på svt.play
 
Anna höglunds bok Vampyrer: En kulturkkritiks studie av den västerländska vampyrberättelsen från 1700-talet till 2000-talet finns att få tag på bland annat Adlibirs här.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0